Kombu çayı fermente bir çaydır. Siyah çay ve istediğiniz bitki ya da meyve çayı demlenir içine bakterilerin beslenmesi için şeker ya da bal katılır. Kombu mantarı sayesinde 7-12 gün fermantasyondan sonra mayalı, probiyotik ve hafif gazlı bir içecek oluşur. Tatlı bir içecek değildir. Buruk ve asitli bir tadı vardır. Hazırlanırken her ne kadar içerisine şeker ilave edilse de, fermantasyon esnasında bu şeker bakterilerin beslenmesi için kullanılmıştır.
"Kombu Çayı organik asitler, aktif enzimler, amino asitler ve bu mikroplar tarafından üretilen polifenollerle birden fazla tür ve bakteri içerir. "Alıntı; Vikipedi
Probiyotikleri araştırırken rastladığım kombu çayını yapmak için kombu mantarına ihtiyaç olduğunu öğrendim. Piyasada bir hayli yüksek fiyata satılan bu mantarı tedarik ettikten sonra kombu çayımı mayalamaya başladım. Bir süredir mutfağımın bir köşesinde sürekli mayalanan bir fermente çay mevcut.
Kombu çayı hakkında detaylı bilgi ve kombu çayı tarifine Vikipediden buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Ben kombo çayı yaparken 4 poşet de şeftali ya da kayısı çayı atıyorum demleme tenceresine. Hoş bir meyve aroması oluyor çayda. Kombu çayını 12 gün fermente ediyorum. Böylece içine koyduğum şeker bakteriler tarafından tamamen sindirilmiş oluyor. Tariflerde tatlı sevenlerin bir hafta fermente etmesi hatta fermantasyonu 4-5 günle sınırlandırmaları yazıyor. Hatta fermantasyon tamamlandıktan sonra şeker katıp için bile denmiş, bazı yerlerde. Ben rafine şekeri mutfağımda aslında hiçbir alanda kullanmayan birisi olarak ilk önce şekerli kombu çayı tariflere ön yargıyla yaklaştım. Sonraları çayın içine atılan şekerin sadece bakterileri beslemek için atıldığını öğrenince içine şeker ya da bal koymanın pek fark etmeyeceğini anladım. Siz dilerseniz bal ilave edin, ben ballı denemeler de yaptım ama şu an şeker kullanıyorum. Tabii ki fermantasyon sonrası şeker falan ilave etmeden içiyorum. Tadını da çok seviyorum. Çok şekerli içeceklere alışık olanlar için tatsız gelebilir ama benim gibi şekersiz beslenenler, şekersiz çay kahve içenler için lezzetli bir tadı var.
Kombo çayının PH değerini ölçtüğümde 3-4 çıkıyor. Yani sirkeli suyun PH değeriyle aynı. Benim kombu çayını en etkin kullanma deneyimlerim şu şekilde genelde.Yemek esnasında midenin asidik yapısını bozup sindirimi engellememek için su, çay vs içmek sakıncalı. Kombo çayı asidik yapısı nedeniyle yemek esnasında içilebilen içecekler statüsüne tabi oluyor. Yemek esnasında ve yemekten hemen sonra içebileceğiniz diğer içeceklere örnek vermek gerekirse;
Ayran, kefir, limonlu su ve ya sirkeli su, turşu ve ya şalgam suyu gibi diğer probiyotik içecekler. Mide PH değerini bozmak sindirimi bozacağından yediğiniz besinler sindirelemediği zaman hem yenilen gıdadan fayda sağlayamazsınız hem de uzun vadede mide rahatsızlıklarına davetiye çıkartmış olursunuz. Özellikle mide rahatsızlığı yaşayanlar bunu bir süre uyguladıklarında rahatlama hissedeceklerdir.
Yemekten hemen sonra bir bardak su içme alışkanlığım olan ben artık bu alışkanlığımı nihayet terk ettim. Bunda kombu çayının da etkisi oldu. Yemeğin üzerine susuzluğumu gidermek için hemen bir küçük bardak kambu çayı içiyorum. Bazen kahvaltıda çay olarak da kombu çayını tercih ediyorum.
Su içme zamanı ise yemekten yarım saat önce ve yemekten 2 saat sonra olarak belirlenmiştir. Yemek esnasında ve yemekten sonra içilen su bağırsağa geçmez, midede kalır ve mide asidini bozarak sindirime zarar verir. Aynı şekilde normal çay içmek için de yemekten sonra 2 saat geçmesini beklemelisiniz.
Afiyet olsun.
Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/
Kombuyu 1 yıldan fazladır yapıp içiyorum. En sevdiğim probiyotiklerden biri. Gördüğüm kadarıyla Türkiye'de kefir kadar yaygın değil. İlk olarak yabancı kaynaklardan haberim olmuştu böyle bir şeyin varlığından. Dediğiniz gibi bende yüksek fiyata almıştım ama verdiği faydalarla parasını karşılıyor :) Ben normal çayın yanında hibiskus ve karanfilde ekliyorum çok güzel oluyor. Daha önce tarçında kullanıyordum ama sizin gibi şekeri gidene kadar beklettiğim için aroması kayboluyordu, karanfilde öyle olmuyor. Yabancı kaynaklarda okuduğum kadarıyla sadece kombu çayını kullanıp mantarı oluşturmak mümkünmüş, çayın kendisinin mantardan daha önemli olduğu söyleniyor. Tabi mantar fermantasyon sürecini hızlandırıyormuş. Kombu hakkında öğrendiğim diğer ilginç bilgi ise içerisinde Saccharomyces boulardii adlı bir mantar türü varmış ve antibiyotikler tarafından öldürülemiyormuş. Yararlı bir çeşit mantar olduğu için antibiyotikler etkilemiyormuş. Kombu, kefir, turşu ve yoğurt hepsinden farklı çeşit bakteriler alıyorum.
YanıtlayınSilAyrıca, ben bu yazınızı daha önceden okumuştum ve o zamandan beri suyu yazdığınız şekilde içiyorum. Maden suyu için bile bekliyorum.
Ücretsizkomhuçayimantarıarıyorum
YanıtlayınSilmerhaba, çok güzel bir siteniz var, çok faydalı bilgiler vermişsiniz öncelikle emeğiniz için teşekkür ederim..benim öğrenmek istediğim şey ise, yeni üreyen kombu mantarını anasından ayırırken hafif yırtıldı, yine de kullanılabilir mi sizce, yoksa yine eskisini mi kullnmak gerekir?
YanıtlayınSilYırtık mantarı düşünmeden kullanabilirsiniz.
SilMANTARI NASIL URETEBILIRIM TEKRAR
YanıtlayınSilMANTATI TEKRAR DIKICEKMIYIM CAY YAPTIKTAN SONRA
YanıtlayınSilYUSUF O BEYNINLE BIRLIKTE DIK MANTARI. BELKI MANTARLA BIRLIKTE O DA BÜYÜR GELİŞİR...
YanıtlayınSilSESLİ GÜLDÜM
SilFerda hanım kombu çayı yapmaya hala devam ediyormusunuz?
YanıtlayınSilArkadaşlar benim kan yarım hastalandı galiba ..1 senedir çok güzel kullanıyordum 2-3 ay ara verdim buzdolabında sakladım 1 aydır yeniden denli yorum mayalanmitor ya üstü çok pis küf oluyor yada olduğu gibi duruyor suyu
YanıtlayınSilben de kombu cayi mantari istiyorum,gondermek isteyen olursa sevinirim
YanıtlayınSilBen hazır kombu cayıyla tursu yaptım ne diyorsunuz olurmu sizce
YanıtlayınSilKombu cayıyla turşu yaptım olurmu sizce
YanıtlayınSilKombu cayının fazla bekletilmişi sirkeleşiyor zaten.Turşu olur.Ben uzun bir zaman kombu cayı ictim bır ara verdim şimdi mantarını arıyorum.Bu konuda yardım edecek varmI?
YanıtlayınSilBenim mantarım çayı hazırladıktan 2 gün sonra ters döndü. bunun anlamı nedir? ölmüş olabilir mi?
YanıtlayınSilTERS DÖNMESİNDE SAKINCA YOK
YanıtlayınSilKombu bir ara denedim şimdi tekrar mantar arıyorum yardımcı olur musunuz?
YanıtlayınSilHibisküs ve karanfili ne zaman ekliyorsunuz
YanıtlayınSilMantar kullanmadan yaptım aynı şekilde beklettim ve üzerinde aynı görüntüde mantar oluştu ve tadıda aynı benim merak ettiğim şu mantarsızda yapıldığında oluşan çay kombu çayımı oluyor yoksa farklı bir şey mi oluşuyor
YanıtlayınSilGörüntü ve tat aynı çünkü
kombu mantarri ariyorum lutfen yardimci olurmusunuz kanser hastasi babam icin yapicam bi faydasi olurmu internetten biraz arastirdim faydasi olur diyen cok kisi var mantar icin yardimci olurmusunuz
YanıtlayınSil